17 Ιουλίου 2006

Μη Βαράτε τα Cartoon


Άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 6-7 Μαΐου 2006:
Καρτούν στο …απόσπασμα
Ο Τεν Τεν είναι μισογύνης, ακραίος αντικομουνιστής και διακατέχεται από φασιστικές ιδέες. Ο Ντόναλντ είναι απατεώνας και τεμπέλης. Ο Ποπάι χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία. Τώρα ήλθε η σειρά του Μπομπ του… Σφουγγαράκη να κατηγορηθεί – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και στον Μπάτμαν – ότι έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Ο Μπομπ είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή κινούμενα σχέδια όλων των εποχών. Κάθε φορά που μεταδίδεται ένα επεισόδιο, τα μονοψήφια ποσοστά θεαματικότητας του σταθμού που το προβάλλει υπερδιπλασιάζονται. Κι όμως, ο Μπομπ κατηγορείται ότι προβάλλει ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Οι πολέμιοί του ισχυρίζονται ότι είναι γκέι, καθώς συγκατοικεί με τον φίλο του Πάτρικ με τον οποίο εμφανίζεται συνήθως πιασμένος χεράκι χεράκι και του συμπεριφέρεται σαν να διατηρούν σχέση, ενώ απουσιάζουν οι θηλυκές φιγούρες.
«Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που στη χώρα μας οι ‘χάρτινοι ήρωες’ κάθονται στο… ειδώλιο του κατηγορουμένου. Τόσο τα κινούμενα σχέδια όσο και τα κόμικς έχουν κατηγορηθεί, τις περισσότερες φορές άδικα, ότι επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά. Οι ψυχολόγοι τα έχουν συνδέσει με βίαιη, αντικοινωνική, ακόμα και εγκληματική συμπεριφορά» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Σκαρπέλος.

Οι Ευαγγελιστές τα έβαλαν με τον Σφουγγαράκη!
Πρωτοπόροι της σταυροφορίας εναντίον του Σφουγγαράκη είναι οι Αμερικανικοί συντηρητικοί θρησκευτικοί κύκλοι και κυρίως οι Ευαγγελιστές. Υπάρχουν μάλιστα και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με τίτλους όπως «ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης και η ομοφιλοφιλία». Σε αυτές υπάρχουν – λίγα – μηνύματα ακόμα και από Έλληνες τηλεθεατές. Σύμφωνα με τους εγχώριους επικριτές του, ο Μπομπ έχει «μαλακό» χαρακτήρα - «απαράδεκτο πρότυπο σε μια τόσο σκληρή κοινωνία όπως είναι η δική μας», λένε – ενώ ο κόσμος του είναι υπερβολικά φανταχτερός. «Ο Μπομπ μπορεί να είναι ‘ιδιαίτερος’, όμως δεν σχεδιάστηκε ως γκέι χαρακτήρας», απαντά ο δημιουργός του.
Ο διευθυντής σύνταξης των παιδικών περιοδικών της Γουόλντ Ντίσνεΐ κ. Στέλιος Νικολάου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βλέπει Σφουγγαράκη, παρά τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευτεί εναντίον του. «Είμαι φαν της σειράς. Την παρακολουθώ με ευχαρίστηση και θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε σκιά υποψίας πάνω της. Τα κινούμενα σχέδια όπως και τα κόμικς, ως προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά, έχουν ως χαρακτηριστικό τους την απλότητα στα σχέδια και τις ιστορίες».
Στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού, πάντως, από τον οποίο προβάλλεται ο Μπομπ δεν έχουν φτάσει ακόμα αρνητικά σχόλια για τη σειρά.«Μόνο κάποια τηλεφωνήματα λάβαμε, από άτομα μεγάλης ηλικίας, που χωρίς να αφήσουν όνομα μας έβριζαν. Κάποιος, μάλιστα, μας απείλησε ακόμα και με…μήνυση», λένε στα «ΝΕΑ», υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού.

ΑίΣχΟς
Καταρχήν ο κύριος που έγραψε αυτό το άρθρο δεν έχει δει ΠΟΤΕ επεισόδιο του Βοb γιατί
1) Ο Μπομπ δεν συγκατοικεί με τον Πάτρικ , είναι γείτονες
2) Δεν θυμάμαι κανένα επεισόδιο να είναι πιασμένοι χέρι χέρι ο Μπομπ με τον Πάτρικ και
3) Δεν απουσιάζουν οι θυλικές φιγούρες, η Σάντυ; η Κυρία Παμ; η κόρη του Κ. Καβούρη; κτλ.
Γιατί δηλαδή τόσο κακό είναι να είναι κάποιος τόσο καλούλης και αγνός; Κακός είσαι, σε κατακρίνουν – καλός είσαι, σε κατηγορούν· ε τι ψάχνουν τέλος πάντων;;;

Ελπίζω να μην σας κούρασα αρκετά

6 σχόλια:

ONOMATODOSIA είπε...

kalhmera.
emena me peirazei pou latreuei thn douleia tou.
autoi pou ton eftia3an exoun doulepsei pote se fasfountadiko?
telos pantwn.kalhmera

Ανώνυμος είπε...

Λίγα σχόλια επι των θέσεων σου αγαπητή φιλενάδα.

1) "Ο Μπομπ δεν συγκατοικεί με τον Πάτρικ , είναι γείτονες".
Σε ένα επεισόδιο συγκατοικούν. Είναι το επεισόδιο στο οποίο υιοθετούν ένα... όστρακο, και το μεγαλώνουν μαζί. Στο επεισόδιο αυτό μάλιστα, ο Μπόμπ αναλαμβάνει χρέη σηζύγου - νοικοκυράς, ενώ ο Πάτρικ είναι ο... κουβαλητής.

2) "Δεν θυμάμαι κανένα επεισόδιο να είναι πιασμένοι χέρι χέρι ο Μπομπ με τον Πάτρικ".
Συμβαίνει και αυτό στο παραπάνω επεισόδιο που αναφέρω. Σε κάποιο σημείο μάλιστα βγάζουν μαζί βόλτα το όστρακο με το καροτσάκι του.

3) "Δεν απουσιάζουν οι θυλικές φιγούρες, η Σάντυ; η Κυρία Παμ; η κόρη του Κ. Καβούρη; κτλ."
Σαφώς και υπάρχουν θυληκές φιγούρες, απλά έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

Όσον αφορά το σχόλιο σου για αυτόν που έγραψε το άρθρο, δεν αποτελεί δική του θέση τα όσα λέει, αλλά θέση των πολέμιων του Μπόμπ. Τουτέστοιν, δεν είναι δική του θέση ότι ο Μπόμπ συγκατοικεί με τον Πάτρικ, καθώς αναφέρει ξεκάθαρα πως "Οι πολέμιοί του ισχυρίζονται ότι είναι γκέι, καθώς συγκατοικεί με τον φίλο του Πάτρικ...". Αλλά και πάλι δεν έχει σημασία, καθώς όπως είπα παραπάνω υπάρχει μια τουλάχιστον περίπτωση συγκατοίκησης ανάμεσα στον Μπόμπ και τον Πάτρικ.

Σχετικά με το σχόλιο του Onomatodosia: Μμμ, λανθασμένος παραλληλισμός θα έλεγα. Ένα καρτούν δεν είναι αναγκασμένο να υπόκειται στις συμβάσεις της πραγματικότητας. Σε έναν φανταστικό κόσμο, ακόμα και η δουλειά σε φαστφουντάδικο μπορεί να είναι πραγματική απόλαυση. Μπορώ να πω μάλιστα πως, οι δημιουργοί του Μπόμπ ξέρουν πολύ καλά πόσο δύσκολη και κουραστική είναι η δουλειά σε φαστφουντάδικο, και γι΄ αυτό βάζουν τον Μπόμπ να κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά, και μάλιστα να την λατρεύει: Ίσως να είναι μια ακόμα απο τις ιδιαίτερότητες του Μπόμπ. Ένας χαρακτήρας τόσο αθώος, μπορεί να απολαμβάνει και να χαίρεται με το κάθε τι, ακόμα και με την δουλειά του, όσο κοπιαστική κι αν είναι...

Τέλος, το προσωπικό μου σχόλιο για τον Μπόμπ: τον θεωρώ καταπληκτικό χαρακτήρα. Η σειρά είναι απλά άπαιχτη. Έχω δε μια ιδιαίτερη συμπάθια για τον κύριο Χταπόδι, με τον οποίο μάλιστα μπορώ να πω πως εν μέρει ταυτίζομαι. Όσο για τις "ιδιαιτερότητες" του Μπόμπ: δεν νομίζω πως ενοχλούν, παρά μόνο αυτούς που επιδιώκουν να ενοχληθούν...

Fibi είπε...

Φίλε Τill δεν σε περίμενα τόσο φαν της σειράς που να θυμάσαι τόσες πολές λεπτομέρεις, πραγματικά με εκπλήσεις!
όμως ταυτίζεσαι εν μέρει - όπως λες- με λάθος χαρακτήρα Καλαμάρης λέγεται και όχι Κύριος Χταπόδι.

Ανώνυμος είπε...

μοιάζει όμως με χταπόδι... :-)

Jason είπε...

Με το συμπάθειο, αλλά εγώ αυτά όλα τα θεωρώ μ******ς Αμερικάνων ψυχολόγων.

Τα cartoons είναι ότι πιο αθώο και αυθεντικό υπάρχει και γι' αυτό αρέσουν στα παιδιά.
Ούτε ομοφυλοφιλική προπαγάνδα υπάρχει ούτε κανενός είδους συνωμοσία.

Αλλά ακόμα και αν είναι gay ο Μπομπ, πρόβλημα του.

Δε μου αρέσει ο Μπομπ, αλλά δεν μπορώ να ακούω και χαζομάρες. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

Αυτοί που τα λένε, ας δείχουν στα παιδιά τους μόνο cartoon οικογενειάρχες με βαρετές δουλειές.
Να δούμε πως θα βγουν τα παιδάκια όταν μεγαλώσουν.
Και άμα δε σκίσουν τα πτυχία τους, τα παίρνω πίσω τα σχόλιά μου.

elenitsa! είπε...

kalo!!!!!!! pu to ksetriposes? oeo