5 Αυγούστου 2007

Δελφινωθείτε.gr

Eπειδή είναι αργά και δεν προλαβαίνω να αναπτύξω την φιλοσοφία μου για την Ελληνική και όχι μόνο νοοτροπία, αναρτώ ένα παλαιότερο ποστάκι που είναι πολύ χρήσιμο για τώρα το Καλοκαιράκι...

Προς αναζήτηση κάθε λογής πληροφορίας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ένα club του pathfinder που αφορά τα δελφίνια. http://clubs.pathfinder.gr/mydolphins
Eίναι πραγματικά ενδιαφέρον να μαθαίνεις πράγματα για ένα είδος που πλησιάζει τόσο πολύ στην ευφυία του ανθρώπου. Πρόσφατα είδα μια απίστευτη παράσταση με δελφίνια και είχα μείνει με το στόμα ανοικτό, είναι αδιανόητο να καταλάβεις την κίνησή τους, τη χάρη τους, τον τρόπο που σε γοητεύουν. Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τώρα το καλοκαίρι:
Πρώτες Βοήθειες
Απομακρύνετε τους περίεργους και ζητήστε βοήθεια μόνο από ένα άτομο. Πλησιάστε προσεκτικά το ζώο .Τα δελφίνια κάνουν απότομες κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι το δελφίνι αναπνέει. Ο φυσητήρας (ρουθούνι) στην κορυφή του κεφαλιού του ανοιγοκλείνει.
Μην οδηγείτε το ζώο στα βαθιά σε καμία περίπτωση. Κρατήστε το στα ρηχά με το σώμα του να κάθεται με την κοιλιά, απαλά σε αμμώδη βυθό ή βάλτε από κάτω κάτι μαλακό ώστε να μην ξύνεται στις πέτρες. Το ρουθούνι πάντα έξω από το νερό και το ζώο πάντα μπρούμυτα (ποτέ πλάγια ή ανάσκελα).
Διατηρείστε τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά και δροσερά με θαλασσινό νερό. Προστατέψτε το δέρμα του. Αλείψτε ολόκληρο το σώμα του με βαζελίνη (εκτός από τα μάτια και την περιοχή γύρω από το ρουθούνι). Σκεπάστε το σώμα με βρεγμένο ανοιχτόχρωμο και μαλακό ύφασμα, αφήνοντας πάντα ελεύθερα ΟΛΑ τα πτερύγια, το ρουθούνι και τα μάτια. Σε δυνατή ηλιοφάνεια δημιουργήστε σκιά στο σημείο που βρίσκεται.
Μην το μετακινείτε χωρίς λόγο. Ποτέ δεν το κυλάμε. Ποτέ δεν το σύρουμε από τα μπροστινά πτερύγια, ούτε χρησιμοποιούμε σχοινιά, δίχτυα, ξύλα, γάντζους, κ.λ.π. Ποτέ δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται πολύ εύκολα και αν είναι εύκολο φτιάχνουμε πρόχειρο φορείο με μαλακό ύφασμα.
Ειδοποιείστε ειδικό κτηνίατρο ή άτομο εξειδικευμένο στη διάσωση κητωδών. Απομακρύνετε τον κόσμο (το στρες μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για το ζώο ή να μεταδοθούν σε ανθρώπους μολυσματικές ασθένειες).
Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΕΝ (Α.Π.: Μ-2135.1/3.2.2000) που έχει αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κητώδη στη θάλασσα ή βρείτε τραυματισμένο ή νεκρό δελφίνι και φάλαινα θα πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως: **Πλησιέστερο Λιμεναρχείο **ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών ή ** ΔΕΛΦΙΣ - Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Προστασίας Δελφινιών & Φαλαινών Τηλέφωνα SOS: 210-5056917, 6945-644994, 6945-531850
Κώδικας Επικοινωνίας Ανθρώπου - Κητωδών
Oταν βρεθείτε στη θάλασσα θυμηθείτε τα ακόλουθα:
-Εάν παρατηρήσετε κοντά σας δελφίνια χαμηλώστε την ταχύτητα του σκάφους, διατηρήστε την σταθερή και μην κάνετε απότομες αλλαγές στην κατεύθυνση ή την ταχύτητα.
-Εφόσον βρίσκονται κοντά στο σκάφος σας μην προσπαθήσετε να τα πλησιάσετε λιγότερο από 100 μέτρα και μην κατευθύνετε το σκάφος από μπροστά τους. Προσέχετε ώστε να μην υπάρχει άλλο σκάφος κοντά στο κοπάδι σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρα.
-Μην πλησιάζετε κοπάδια που έχουν μωρά γιατί θα πανικοβληθούν και πιθανόν να τραυματιστούν.
-Εάν θέλετε να τα φωτογραφήσετε τότε είτε να διατηρείτε ουδέτερη ταχύτητα ή σβήστε τη μηχανή του σκάφους. Απομακρύνετε το σκάφος σας από το κέντρο του κοπαδιού.
-Μην κυνηγάτε, μην ανταγωνίζεστε και μην περικυκλώνετε τα δελφίνια... αφήστε τα να σας πλησιάσουν εαν αυτά θέλουν.
-απομακρυνθείτε αμέσως όταν δείτε τα δελφίνια να κτυπούν τις ουρές ή το κεφάλι τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ενοχλημένα.
-η κακοποίηση δελφινιών είναι παράνομη. Τα δελφίνια είναι απειλούμενα είδη και προστατεύονται με νόμους.
-Μην ταίζετε τα δελφίνια. Μπορεί να αρρωστήσουν από βακτήρια ή παράσιτα της τροφής και εάν μάθουν να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο τότε δεν θα μπορούν να αναζητούν τροφή από μόνα τους.
-Μην ρυπαίνετε τις θάλασσες. Τα πετρελαιοειδή, τα σκουπίδια, οι πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν παγίδες θανάτου για τα ζώα της φύσης. Ρίχνετε τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων.
γνωρίζετε ότι...
*Aντίθετα από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό, τα μωρά των δελφινιών γεννιούνται με την ουρά πρώτα.
*Τα δελφίνια έχουν πολύ μικρή αίσθηση της μυρωδιάς.
*Ένα δελφίνι μητέρα θα μείνει με το μωρό της για δύο έως τρία έτη.
*Τα δελφίνια, όπως οι αγελάδες, έχουν δύο στομάχια -- ένα για την αποθήκευση των τροφίμων και ένα για την αφομοίωση τους.
*Μερικά δελφίνια είναι γνωστά για τις βουτιές τους τόσο βαθιά μέχρι και 1.000 πόδια (= 305 μέτρα).
*Το ραχιαίο πτερύγιο ενός δελφινιού είναι τόσο διακριτικό όσο το πρόσωπο ενός ανθρώπου.
*Μερικά είδη δελφινιών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι 25 μίλια την ώρα ( περίπου 46,5 χλμ) για μεγάλες χρονικές περιόδους, περισσότερο από τρεις φορές γρηγορότερα από τους καλύτερους ανθρώπινους κολυμβητές.
*Στις άγριες περιοχές, τα δελφίνια μπορούν να ζήσουν μέχρι 50 χρόνια, αν και η μέση ηλικία είναι 17 έτη.
*Μερικά δελφίνια μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι και 30 λεπτά, ενώ άλλα πρέπει να αναπνεύσουν κάθε 20 δευτερόλεπτα.
*Χάρη σε έναν πολύ ευαίσθητο αμφιβληστροειδή που συλλέγει αποτελεσματικά το φως, ένα δελφίνι μπορεί να δει επίσης κάτω από το νερό το ίδιο καλά όσο και επάνω από αυτό.
*Ο εγκέφαλος ενός δελφινιού, σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του, είναι μεγαλύτερος από τους εγκεφάλους των χιμπατζών και των μεγάλων πίθηκων.
*Ένα ενήλικο δελφίνι μπορεί να καταναλώσει 30 λίβρες (περίπου 12 κιλά) ψαριών ή και περισσότερο μέσα σε μία ημέρα.
*Τα δελφίνια καταπίνουν ολόκληρα τα ψάρια, παρά τα 100 δόντια στα στόματά τους. Τα δόντια χρησιμοποιούνται για να πιάσουν το θήραμα.
*Τα δελφίνια μπορούν να πηδήσουν τόσο ψηλά, μέχρι και 20 πόδια (= 6 μέτρα) από το νερό.
*Το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας δελφινιών είναι η φάλαινα "δολοφόνος", η οποία μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 30 πόδια ( περίπου 9,2 μέτρα).
*Το δέρμα ενός δελφινιού είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκολα τραυματιζεται από τις τραχιές επιφάνειες -- σαν το ανθρώπινο δέρμα.
*Το μεγαλύτερο από τα δελφίνια του γλυκού νερού είναι το boto, που βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Μπορεί να φτάσει τα 10 πόδια (3 μέτρα)σε μήκος.

Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε :)

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ενδιαφέρον ποστ!

Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.. την καλησπέρα μου.