11 Ιουλίου 2006

Θέμα ΠΑΖΛ*

Πέρασε σχεδόν μισός μήνας από τότε που ξεκίνησα το blog και δεν έχω κάνει αναφορά στα παζλ.
Φτου μου!

Πώς φτιάχνεται ένα παζλ;

Ο παραγωγός πρέπει να δυσκολευτεί αρκετά έτσι ώστε τα κομμάτια να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και αντικαταστάσιμα.
Κάποτε αυτή η δουλειά γινόταν στο χέρι, όμως τα παζλ είχαν μειωμένες διαστάσεις. Τώρα, χάρη σε ειδικά software που βοηθούν το σχεδιασμό στον υπολογιστή (cad), φτιάχνονται με χιλιάδες κομμάτια.

Οι φάσεις παραγωγής του είναι:

1. Επιλέγονται οι εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν για το παζλ.
2. Σκανάρονται οι εικόνες και ελέγχονται μέσω υπολογιστή, βελτιώνονται μέσω προγράμματος γραφικών και χωρίζονται σε κομμάτια.
3. Ετοιμάζεται η χαρτοκοπτική εντυπωτική μηχανή που θα δώσει το περίγραμμα στα κομμάτια.
4. Αφού η εικόνα τυπωθεί σε γυαλιστερό χαρτί, ενώνεται με το χαρτόνι υποστήριξης και κολλιέται με κόλλα ζωικής προέλευσης. Είναι η μοναδική ουσία που εγγυάται αντοχή στο χρόνο.
5. Έπειτα το χαρτόνι περνά στη χαρτοκοπτική μηχανή. Πρόκειται για πρέσα που ασκεί πίεση ανάλογη μ' εκείνη που χρησιμοποιείται για την κοπή των λαμαρινών των αυτοκινήτων. Έτσι η επιφάνεια κόβεται με ακρίβεια, χαρακτηριστικό που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους φανατικούς των παζλ.
6. Τέλος, το παζλ ελέγχεται με ένα πλήρως συναρμολογημένο δείγμα.

*Τροποποιημένος τίτλος

®Vivian Puzzle lesson #1

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί βέβαια εμείς εδώ στο Ελάντα όταν λέμε "πάζλ" να εννοούμε αυτά τα κουτιά με τα πολλά, πολύχρωμα μικρά κομματάκια που ενώνοντας τα σχηματίζεις μια μεγάλη εικόνα, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου πάντως όταν λές puzzle, αναφέρεσαι σε μια γενική κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών, τα λεγόμενα "puzzle games" (παιχνίδια γρίφων). To Sudoku για παράδειγμα, είναι ένα σχετικά καινούργιο puzzle παιχνίδι. Τα Tangram είναι επίσης πολύ γνωστά puzzle παιχνίδια, όπως και τα word puzzles (η γνωστή μας "κρεμάλα" πχ), τα crossword puzzles (σταυρόλεξα) και τα slider puzzles. Τα puzzles στα οποία αναφέρεσαι, ονομάζονται "Jigsaw Puzzles", ή για συντομία "Jigsaw"...

Fibi είπε...

Δίκιο έχεις, JIGSAW puzzle λέγεται όμως ας μην μπουρδουκλώνεται η γλώσσα μας, παζλ Ελαντικό και πάλι πάζλ...

lol

Marina είπε...

Διάβασα για jigsaw puzzles και ήρθα.. έχω φτιάξει καμμιά 100 ως τώρα (το πολύ ως 1500 κομμάτια)και συνεχίζω. Την διαδικασία όμως δημιουργίας του πάζλ δεν την ήξερα..
Ευχαριστώ για τη γνώση που μου προσέφερες.