30 Μαΐου 2007

Mαγισσοσυνταγες!

H κουζίνα της καλής μάγισσας

"Εις την ζωήν μου όλην προσπάθησα διά το καλόν" δηλώνει στον πρόλογό της η καλή μάγισσα της Νέας Ιωνίας Παρασκευή Τ., που γεννήθηκε στο ανθισμένο προάστιο Μπουτζάς της Σμύρνης και πρόλαβε να φύγει απ'αυτόν τον κόσμο το 1994, λίγο πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της μαγισσομανίας που τέρπει, διασκεδάζει και ερεθίζει το κοινό, όταν κρυφοκοιτάζει σαν ηδονοβλεψίας - άραγε με τι αισθήματα - προς τον μυστικό, ηδονικό και τρομοκρατικό κήπο της μαγείας.
Έχουμε εδώ ένα ντοκουμέντο. Το καλογραμμένο τετράδιο με δεκάδες ευκολοεφάρμοστες συνταγές μιας συνειδητοποιημένης και χειραφετημένης γυναίκας, η οποία άσκησε τη μαγεία και το παρέδωσε στον βαφτισιμιό της για να μη χαθεί μια μακραίωνη τέχνη και παράδοση, που είχε σκοπό την ανακούφιση των ανθρώπων. Μαζί και μια εισαγωγή για το τι είναι και πως ασκείται η μαγεία απο αρχάριους.
Υπάρχουν βεβαίως και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Λίγες σταγόνες πρωινά ούρα αναμεμειγμένες με σιρόπι γρεναδίνης, νερό πηγής και άλλα απλά υλικά αρκούν για την παρασκευή ενός ακαταμάχητου φίλτρου αγάπης, ενώ η πούδρα απο αποξηραμένο αίμα των εμμήνων βοηθά τις γυναίκες στο οριστικό δέσιμο του άνδρα της καρδιάς τους με μια απαραίτητη προυπόθεση:"Η δύναμις είστε εσείς οι ίδιοι και όχι τα αντικείμενα, τα οποία αποτελούν απλώς και μόνο τα εργαλεία" ξεκαθαρίζει η κυρία Παρασκευή. Το κλειδί της μαγείας είναι απλό:"Ο φωτισμένος μπορεί να μεταλλάσσει την θέλησίν του εις ενέργειαν προκειμένου να υλοποιήσει κάποιον σκοπό". Γι'αυτήν η μαγεία είναι κάτι φυσικό, που ίσως κάποτε η επιστήμη μπορέσει να ερμηνεύσει.
Έρωτας, υγεία, προστασία απο το κακό και κάποια χρήματα για μια άνετη ζωή, είναι το τετράπτυχο των αναγκών που εξυπηρετούν οι συνταγές της κυρα-Παρασκευής, η οποία πάντως κέρδιζε τα προς το ζην παραδίδοντας μαθήματα Γαλλικής και ουδέποτε καταδέχθηκε να πουλήσει τις υπηρεσίες της
Οι συνταγές, βασισμένες σε αγιασμούς, λιβάνια, φαρμακευτικά φυτά, αιθέρια έλαια και άλλα πιο... γαργαλιστικά υλικά, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, απο την ενίσχυση της αρρενωπότητας και την επιτυχία στις εξετάσεις μέχρι την καταπολέμηση του αλκοολισμού, την ωρίμαση και συντήρηση φρούτων και λαχανικών έως τη βελτίωση της απόδοσης του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένα κεφάλαια για το βουντού, τη Σελήνη και τις πλανητικές ώρες, τις επικλήσεις και τα πεντάγραμμα. τα υλικά θα πρέπει να είναι "αγνά", πράγμα δυσεύρετο στην εποχή της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της φύσης. Από τον "δεκάλογο" του καλού μάγου ξεχωρίζουμε την τελευταία εντολή. "Σιγή! Μη μιλάτε ποτέ και πουθενά για όσα κάνετε.



*Κριτική από Π. Κατημερτζή στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για το βιβλίο:
Μικρασιατικές Συνταγές Μαγείας
**Η πάνω φωτο είναι απο την ταινία Practical Magic
***Με την ευκαιρία δηλώνω ΜαΓιΣσΟφΑν!!!
****Παλιό postaki αλλά μου άρεσε και το ξανανέβασα, πάντα ήμουν καλή στην αντιγραφή :Ρ

2 σχόλια:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία (www.fakellaki.blogspot.com), σας ενημερώνουμε ότι:

α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο “Για την Αμαλία”.
β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο Για την Αμαλία - http://giatinamalia-blog.blogspot.com/. Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε!!

Ανώνυμος είπε...

καλά έκανες και το ξανανέβασες, μάκια!