27 Νοεμβρίου 2006

ΝαΝιΣμΌς

Φανταστείτε πόσο πληκτικός θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι ήμασταν ίδιοι! Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άνθρωποι που λόγω του σώματος τους ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Έτσι για παράδειγμα οι υπερβολικά κοντοί άνθρωποι, ονομάζονται νάνοι.
Παρά τη συνηθισμένη ποικιλία ύψους που παρατηρούμε στους άνθρωπους γύρω μας, οι νάνοι ξεχωρίζουν λόγω του ασυνήθιστα μικρού ύψους τους και του μικρού αριθμού τους, δεν υπάρχουν δηλαδή πολλοί από αυτούς.
Ο νανισμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί από μια μεταβολή του γενετικού υλικού, δηλαδή των χαρακτήρων που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Αυτό σημαίνει πως γονείς κανονικού μεγέθους μπορεί να αποκτήσουν παιδί με νανισμό παρόλο που δεν υπάρχει νάνος στην οικογένεια!
Φυσικά, οι πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νανισμό αυξάνονται εάν υπάρχει κι άλλος νάνος στην οικογένεια, ιδιαίτερα εάν ένας ή και οι δύο γονείς είναι νάνοι, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν μπορούν να αποκτήσουν και παιδί χωρίς νανισμό.
Κατ' ακρίβεια, 75% των ατόμων που γεννιούνται με νανισμό, έχουν γονείς κανονικού ύψους!
Ο νανισμός μπορεί να οφείλεται και σε μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές κατά την παιδική ηλικία. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας και οι οποίες στέλνονται από το κέντρο παραγωγής τους (= διάφορα όργανα του σώματος) σε άλλα όργανα. Οι ουσίες αυτές μεταφέρουν σαν "αγγελιαφόροι" μηνύματα για την λειτουργία των οργάνων. Εάν κατά την παιδική ηλικία υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων σε κάποια όργανα, μπορεί να προκληθούν προβλήματα και στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο νανισμός εμφανίζεται σε 1 στις 25 000 γεννήσεις τον χρόνο.
Τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο νανισμός:
... μια πνευματική ασθένεια! Άνθρωποι που πάσχουν από νανισμό μπορεί να ξεχωρίζουν λόγω του ύψους τους και μάλιστα να έχουν κάποια μειονεκτήματα λόγω αυτού αλλά στις πλείστες περιπτώσεις είναι κανονικής νοημοσύνης.
... μια ασθένεια που θεραπεύεται. Εάν ο νανισμός οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε για να αναπτυχθούν τα άτομα αυτά σε κανονικό μέγεθος. Στις περιπτώσεις όμως που ο νανισμός οφείλεται σε μεταβολικές ή ορμονικές δυσλειτουργίες υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί να γίνει κάτι για να αναπτυχθούν τα παιδιά σωστά.
... μια ασθένεια που να επηρεάζει εξ' ολοκλήρου τη ζωή των ατόμων. Τα άτομα με νανισμό μπορούν να κάνουν ότι και τα άτομα συνηθισμένου ύψους και έχουν κάθε προοπτική για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή!
... λόγος για να συμπεριφερόμαστε άσχημα στα άτομα που πάσχουν από αυτόν! Ο νανισμός δεν επηρεάζει τίποτε άλλο παρά το ύψος του ανθρώπου. Όπως μπορεί εμείς να έχουμε μεγάλα αυτιά ή μια πολύ "χαρακτηριστική" μύτη έτσι και τα άτομα με νανισμό απλά έχουν χαρακτηριστικό ύψος!
Το ξέρατε πως οι νάνοι την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων τύχαιναν εξαιρετικά καλής μεταχείρισης;
Πανεπιστήμιο της Αμερικής μελέτησε τοιχογραφίες τάφων και γλυπτά στα οποία απεικονίζονταν νάνοι. Οι νάνοι αυτοί παρουσιάζονταν να κατέχουν σημαντικές θέσεις εργασίας στα σπιτικά υψηλών αξιωματούχων.
Μάλιστα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν δύο Θεούς νάνους, τον "Bes" και τον "Ptah" !
Για τους αρχαίους Αιγύπτιους οι νάνοι ήταν κάθε άλλο παρά άτομα με φυσικά ελαττώματα και λάμβαναν κανονικά μέρος στην καθημερινή ζωή.
Σύμφωνα με τα ευρύματα οι πρώτοι νάνοι παρατηρήθηκαν γύρω στο 4 500 π.Χ. !

Πιστεύω οτι τους έχουμε πολύ παρεξηγημένους, όταν βγαίνει έξω αισθάνεται συνεχώς στόχος... Άνθρωποι είναι κι αυτοί όχι αντικείμενο γέλιου σε τζίρκα και κωμωδίες!
Και στο τέλος η απορία μου :)
Επειδή δεν έχει τύχει να δω κάποιον νάνο νέγρο ή κινέζο. Υπάρχουν νάνοι σε όλες τις φυλές?

*πηγή: medlook.net
πίνακας: El Nino do Vallecas (between 1636-46)

12 σχόλια:

argyrenia είπε...

Καλημέρα, καλή βδομάδα.
Πολύ μου άρεσε το ποστ σου.
Κι όχι, δεν τα ήξερα τα περισσότερα.

shades_in_the_dark είπε...

Πολύ όμορφο το αφιέρωμα σου στους νάνους..
Αυτή η περιθωριοποίηση σε ανθρώπους με ιδιαιτέρες ικανότητες
( έτσι τους ονομάζουν πολλοί και την υιοθετώ) με εκνευρίζει αφάνταστα.
Πολλά από αυτά που αναφέρεις δεν τα γνώριζα..
Καλημερούδια.

candy's τετραδιακι είπε...

Καλημερα φιμπακι:)

Ειναι δuστηχως μια ασθενια του θυρεοειδη και εχει να κανει με την αυξητικη ορμονη:(..
Και δυστηχως υπαρχουν σε ολες τις φυλες.

καλο μεσημερακι!**

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Καλή Εβδομάδα Fivi μου!
Υπέροχα ανθρώπινο το post σου & Μπράβο για την ευαισθησία σου να ανπτύξεις ένα τόσο λεπτό θέμα! Δυστυχώς, έχεις μεγάλο δίκιο να καυτηριάζεις την απερίγραπτη συμπεριφορά μας απέναντι σε τόσο αδικημένους από τη φύση ανθρώπους! Αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε τέτοια άτομα, είναι που αποδεικνύει ή όχι, κατά πόσο αξίζουμε να θεωρούμαστε "ανώτερα όντα"...
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

super post και πολύ ενημερωτικό :)

ONOMATODOSIA είπε...

to blog sou ginetai olo kai pio omorfo kai pio endiaferon.
mpraßo kai respekt.

Jason είπε...

Σντόινγκ!!!
Η απορία ήταν όλα τα λεφτά...
Καλά, σκέφτεσαι με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ε...

Ghost-hunter-gr είπε...

Δυστυχώς το διαφορετικό στον παλιόκοσμο που ζούμε δεν έχει εύκολα τύχη...
Τέτοιοι σκατάδες είμαστε...

apotinedra είπε...

Μεγάλη σύμπτωση το γεγονός ότι χτες είδα μια συμμαθήτρια μου η οποία πάσχει από νανισμό νάχει στην αγκαλιά το παιδάκι της και το καταχάρηκα. Σήμερα τόχα στην σκέψη μου όλη μέρα και μετά διάβασα το ποστ. Δεν είναι καταπληκτικό?

apotinedra είπε...

Μεγάλη σύμπτωση το γεγονός ότι χτες είδα μια συμμαθήτρια μου η οποία πάσχει από νανισμό νάχει στην αγκαλιά το παιδάκι της και το καταχάρηκα. Σήμερα τόχα στην σκέψη μου όλη μέρα και μετά διάβασα το ποστ. Δεν είναι καταπληκτικό?

Παιδίσκη ερωμένη είπε...

Μπράβο για το ποστάκι...
Είναι όμορφο να ασχολούμαστε που και που με τέτοια θέματα...

Καλημέρα

Χάδη είπε...

Φοίβη πολύ καλή προσέγγιση του θέματος, μπράβο!