24 Ιανουαρίου 2007

ΤοΝ ΜαΣτΌ σΑς κΑι Τα ΜάΤιΑ σΑς!!!

Aυτό ήταν! Την αφορμή γιατη σημερινή μελέτη την έδωσε το νέο επεισόδειο της σειράς "Η τελευταία παράσταση" που είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ μου. Είμαι πολύ προληπτική σε τέτοια ζητήματα και θέλω πάντα να είμαι σίγουρη οτι είμαι απόλυτα υγειής. Έχω κάνει κάθε εξέταση είναι δυνατόν για την ηλικία μου γιατί έχω κληρονομικότητα απο τη μια γιαγιά μου και ανησυχώ λιγάκι περισσότερο απο το κανονικό, έκανα λοιπόν την έρευνά μου και ιδού τα αποτελέσματα:

Η προληπτική μαστεκτομή αποτρέπει τον καρκίνο

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 90% προσφέρει η προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή σε γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, ενώ σε συνδυασμό με προφυλακτική αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή το ποσοστό φτάνει το 95%.
Σύμφωνα με τον ογκολόγο Αδάμο Αδάμου, τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από πολυκεντρική μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού 11 κέντρα των Η.Π.Α., του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology. Βάσει της μελέτης εξετάστηκαν 500 περίπου γυναίκες που έφεραν τις πιο πάνω μεταλλάξεις οι οποίες και παρακολουθούνταν επί έξι χρόνια.
Από τη μελέτη, διευκρινίζει ο δρ Αδάμου, προκύπτει ότι η προφυλακτική μαστεκτομή σε φορείς των BRCA1 και BRCA2 μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στο 90%, ενώ η προφυλακτική ωοθηκεκτομή μετά την τεκνοποιία, η οποία και θα πρέπει να συστήνεται σε όλες τις γυναίκες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 95% και μαστού κατά 50%.
Μείωση και στους θανάτους από καρκίνο του μαστού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και αυτό, όπως επισημαίνει ο δρ Αδάμου, οφείλεται όχι τόσο στην πρόοδο της ογκολογίας αλλά κύρια στην ανάπτυξη προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου έγκαιρης διάγνωσης.
Η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων μαστογραφικού ελέγχου ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη θνησιμότητα, τις επιπλοκές και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος στο 90% των περιπτώσεων όταν αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σωστά σε πρώιμο στάδιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες όλων των ηλικιών με μία στις εννέα γυναίκες να έχει πιθανότητα να προσβληθεί, ενώ στις γυναίκες των 35-55 ετών είναι η συχνότερη αιτία θανάτου.
Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο στο Αρχείο Καρκίνου κατά μέσο όρο 300 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Οπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο συχνά η νόσος εμφανίζεται στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών. Τα μισά περίπου περιστατικά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οπότε και οι πιθανότητες αποθεραπείας περιορίζονται σημαντικά. Αντίθετα, πρώιμη διάγνωση ισοδυναμεί στις πλείστες των περιπτώσεων με πλήρη ίαση.
Κατερίνα Χαραλαμπίδη
Εφημερίδα Φιλελεύθερος 01/03/2004
Έχουν κάνει πάντως σημαντικές προόδους στην ιατρική αλλά... να τα κόψουμε για να εξαλείψουμε το ενδεχόμενο να μας φάνε τη ζωούλα μας, είναι λίγο τραγικό. Και μετά τι? Πού θα φαίνεται η θυλικότητά μας με ψεύτικά? Μια παθούσα ανέφερε σε επιστολή της στα ΝΕΑ online την άποψή της.

Εσείς τι λέτε αλήθεια?

15 σχόλια:

Παιδίσκη ερωμένη είπε...

Αν και έχουμε ιστορικό στην οικογένεια, δεν θα έκανα ποτε προληπτική μαστεκτομή!
Απο κάποια ηλικία και μετά θα έχουμε τις γνωστές εξετάσεις.. φρονώ άλλωστε πως είναι κάπως νωρίς για κάτι άλλο πέραν απο τη ψηλάφιση..

Μπράβο Fibάκι που ασχολείσαι με τέτοια θέματα.. :)

nassos είπε...

Σε καταλαβαίνω και γενικά καταλαβαίνω το πρόβλημα που έχετε εσεις οι γυναίκες.

Αλλά μη ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Και σε μια τέτοια περίπτωση δοκιμάζεται και μια σχέση ενός ζευγαριού. Αν ο σύντροφος κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα και δεν σταθεί στην αισθητική του σώματος (μαστεκτομή και αντοκατάσταση με σιλικόνη), τότε δείχνει μια πραγματική (πνευματική) αγάπη προς το έτερον του ήμιση.

liodara είπε...

θα πω και γω τη βλακεία μου...
Αν μου έκοβες το στήθος...θα ταν όπως ο Σαμσόν...με το μαλλί ...ένα τέτοιο πράμα...!
Ε όχι αγάπη μου...να χεις κάτι να περηφανεύεσαι γι αυτό και ν αρθει μια μέρα των ημερών...να σαι 'θου κύριε"..."ΠΛΑΚΑ"!

ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

ion είπε...

Η πρόληψη είναι μεγάλη υπόθεση. Το πρωί σε μια εκπομπή ο υπουργός
(γιατρός το επάγγελμα)Γιακουμάτος ωρυόταν και φώναζε οτι όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν το τεστ Παπανικολάου!

Είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω με τον κατα τα άλλα συμπαθή υπουργό.

eparxiakosaloni είπε...

πανω απ ολα η προληψη

το τεστ Παπ ανα τακτα χρονικα διαστηματα , ειδικα στις γυναικες μεγαλυτερης ηλικιας , μπορει να προλαβει πολλα πραγματα

καλυτερα να προλαβαινεις καταστασεις

παρα να μην ξερεις και να τρεχεις να προλαβεις μετα

roupis είπε...

Για να τα πάρουμε λίγο απο την αρχή τα πράγματα, βλέπω κάποια σύγχυση.

Καταρχήν το πόστ αναφέρεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανίσουν καρκίνου μαστού.

Η γενικότερη πρόληψη όμως δεν αφορά την μαστεκτομή. Όλοι ξέρουμε οτι το γυναικείο σώμα δημιουργείται αναπτύσσεται ζεί και μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ορμόνες.

Η προληπτικές εξετάσεις είναι το Α και το Ω, όπως η ψηλάφηση, το ΠΑΠ τεστ, η μαστογραφία κτλ.

Υπάρχουν σημεία που μας βοηθάνε να καταλάβουμε ποιές είναι οι κατηγορίες με αυξημένο κίνδυνο, πχ για καρκίνο μαστού. Όπως η γυναίκα που δεν έχει τεκνοποιήσει μέχρι τα 30. Αυτά δεν χρειάζεται ν αέχεις τελειώσει ιατρική για να τα ξέρεις, απλά μια επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Οπότε μετα τα 30 πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται μαστογραφία σε αυτές τις γυναίκες.

Η ψηλάφηση, ξέρετε πολλές γυναίκες να αφιερώνουν 5 λεπτά κάθε μήνα μπροστά στον καθρεφτή τους για την ψηλάφηση? Και όμως αυτή και μόνο η κίνηση μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και ΠΑΠ τέστ, απαραίτητα. Ακούω όμως τακτικά ότι αυτά πρέπει να γίνονται μετα τα 30 η κοντά στα 30. Λάθος μεγάλο. Πρέπει να υπάρχει τακτική γυναικολογική εξέταση απο την στιγμή που υπάρχει ολοκληρωμένη ερωτική σχέση.

Σχετικά με την ψηλάφηση μαστού, αφού φυσικά η γυναίκα είναι ενημερωμένη, θα πρέπει να ενημερώσει και τον σύντροφο οπότε εάν αυτός καταλάβει το παραμικρό κατά την ερωτική πράξη να το αναφέρει και να γίνει το έναυσμα για μαστογραφία.

Αλλά ξέρετε πολλές γυναίκες να έχουν τέτοια ενημέρωση και να ενημερώνουν αντιστοιχα και τον σύντροφο?

Οπότε μην το παίρνετε αψήφιστα,ότι εγώ δεν πρέπει να το κάνω. Πλήρη ενημέρωση απο τον γυναικολόγο σας, και εφαρμογή των οδηγιών. Αντίστοιχη ενημέρωση του συντρόφου και φυσικά πλήρη ενημέρωση στα παιδιά μας, κυρίως στα κορίτσια.

Θα πρέπει να κάποτε να σταματήσει το φαινόμενο να κάνουμε επισκέψεις στους γιατρούς όταν πλέον ελάχιστα πράγματα μπορόυν να γίνουν.

Πρόληψη και ενημέρωση σώζουν ζωές, ενημέρωση για μας - τους συντρόφους μας - τα παιδιά μας. Χωρίς ντροπές και φόβους.

ονειροπόλος πάνθηρ... είπε...

.....δηλαδή η μαστεκτομή.....είναι να κόψετε τα βυζάκια σας...προληπτικά????????????

όχιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!

....καιεγώ τι θα κάνω μετά που....
...μ'αναστατώνουνε...
... με κάνουν άνω-κάτω....
....όταν τα βλέπω να κουνιούντε πάνω-κάτω....
...να κάνουν φλαπ-φλαπ-φλαπ....????

Fibi είπε...

@παιδισκη μου
Ναι η ψηλάφιση μπορει να προλάβει κάτι... όμως και ο υπέρηχος μαστών ανα 2-3 έτη είναι αποτελεσματικότερος

@νασσο
συμφωνούμε, αλλά εννοείται οτι θα γινόταν και σε μεγαλύτερη ηλικία έτσι ώστε να εχουν δέσει τον γαιδαρό τους

@Λιονταρίνα μου
Αν είχες μεγάλη κληρονομικότητα κατα τα 40-50 δεν θα τα χρειαζόσουνα και τόσο και προκειμένου να τρέχεισ στους γιατρούς θα τα έκοβες...
@ιον
η πρόληψη σώζει...

nyctolouloudo είπε...

προληπτικά μαστεκτομή για τις γυναίκες....
και προληπτικά οι άντρες να κόψουν τα @@ τους για να μην πάθουν καρκίνο στους όρχεις;

zoufitsa είπε...

Δεν θα μου αρεσε και τοσο η ιδεα..μαλλον δεν μου αρεσει κααθολου..
Εχω ιστορικο και μαλιστα αρκετα αμεσο ομως νομιζω πως η προληψη ειναι οτι καλυτερο.
Αυτο το κακο εχουμε ιδιαιτερα εμεις οι Ελληνες τα αφηνουμε ολα στην τυχη τους και μετα τρεχουμε και στο τελος χανουμε το τραμ...

Καλο σ/κ Fibi μου..

Fibi είπε...

@επαρχιούλη
Σίγουρα προλαβαίνει το παπ απ το κακό αλλά χρειάζεται και άλλες εξαιτάσεις για το πάνω κακό :)
@Ρούπη
Με εξέπληξες, μπράβο για τις γνώσεις σου!
@κάθαρμα
... φλαπ φλαπ? Θα μας τρελλάνεις τελείως εσύ???
@μεθυσμένα χρώματα
Ναι λογικά πρέπει να υπάρχει και κάτι ανάλογο για τους άνδρες...

ακούυυυς κάθαρμα????

@ζουφίτσα μου
καλό Σαβ/κο και σε σένα καλή μου

Κατουρημένη ποδιά είπε...

πολύ χρήσιμα όλα αυτά. Ακόμα και για τους άντρες.. (γιατί, και μερικοί άντρες έχουν στήθος)

tzo είπε...

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα ξέρετε! Με την μαστεκτομή αφαιρούνται και όλοι οι αδένες του μαστού που φτάνουν μέχρι τη μασχάλη. Ίσως και πολλά άλλα που δεν τα γνωρίζω! Δεν κόβεις απλός ένα νεκρό άχρηστο κομμάτι του οργανισμού. Αφήστε που όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μιας γυναίκας συν τις ορμονικές τις λειτουργίες! Δεν ξέρω γιατί νομίζουν πως πρέπει να κάνουμε κάτι τόσο βάρβαρο προληπτικά, πρόκυπτε για μια αναπηρία και αν ακόμη δεν έχεις παιδιά να θηλάσεις χάνεις κάτι που μέχρι τότε θεωρούσες δεδομένο, δεν είναι δυνατόν να προωθούν την προληπτική μαστεκτομή. Ας κάνουν κάτι για να βρουν λύσεις στην εμφάνιση αυτού του καρκίνου. Έχετε αναλογιστεί πόσα χρήματα ξοδεύονται στον πλανήτη μας για άχρηστα πράγματα και όχι για την θεραπεία του καρκίνου; Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ πως μια υγιείς γυναίκα 40 ετών θα κάνει προληπτική μαστεκτομή γιατί η μητέρα της ή η θεία της έπαθαν καρκίνο των μαστών. Συγνώμη αλλά είναι σαν να σκοτώνεις και να καις μια δεκαριά άρρωστους ανθρώπους γιατί δεν ξέρεις από τι πάσχουν και φοβάσαι να μην εξαπλωθεί! Ειλικρινά έχω πάρα πολύ εκνευριστεί και ας γίνονται όλα αυτά μόνο με καλή πρόθεση!

αθεόφοβος είπε...

Ο roupis έθεσε απόλυτα σωστά το θέμα.
Ποτέ και από πουθενά δεν έχει τεθεί το θέμα προληπτικής μαστεκτομής και ωοθηκεκτομής στον γενικό πληθυσμό.
Όλα αυτά αναφέρονται σε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών υψηλού κινδύνου.
Το σημαντικό είναι όχι η καθημερινή ψηλάφηση του μαστού αλλά μιά φορά τον μήνα και καλύτερα τις ίδιες μέρες κάθε μήνα μετά το τέλος της περιόδου.

Unknown είπε...

Θέλω να κάνω χειρουργική επέμβαση του μαστού μείωση. Τουρκία mezdeği dr ali, αλλά δεν ξέρω περίπου.
Meme estetiği