11 Μαρτίου 2008

Προσεχώς κατοικίδιο


Μιας λοιπόν και πρότεινα να πάρουμε κατοικίδιο, καλό θα ήταν να ξέραμε και κάτι παραπάνω για το τι κυνδύνους μπορεί να έχει ο τετράποδος φιλαράκος μας.


Προσοχή-προσοχή ακολουθεί μεγάλο κείμενο...


H λεπτοσπείρωση και η λύσσα είναι δύο ιογενείς νόσοι που προσβάλλουν και τον άνθρωπο όμως με τον ετήσιο ή εξαμηνιαίο εμβολιασμό του, το κατοικίδιο είναι τελείως ακίνδυνο.O εχινόκοκκος αποτελεί θλιβερό προνόμιο των Eλλήνων. H μετάδοση δεν οφείλεται στο σκύλο αλλά στην κατάποση των κοπράνων μέσω άπλυτων φρούτων ή λαχανικών. Για να κλείσει ο βιολογικός κύκλος του παρασίτου θα πρέπει ο σκύλος να βρει και να καταναλώσει ωμά σπλάχνα μηρυκαστικού και, αφού «λερώσει», να καταπιούμε εμείς, μέσω της τροφής, τα μολυσμένα κόπρανα. Παρ’ όλα αυτά κάθε τρεις μήνες δεν πρέπει να ξεχνάμε «τo χάπι» για τον εχινόκοκκο που πρέπει ο σκύλος μας να παίρνει εφ’ όρου ζωής. Διροφιλαρίαση Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών τόσο στον σκύλο όσο και στον άνθρωπο. Προκαλεί δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια ,βήχα, αιμόπτυση κ.α. Προληπτικά δίνουμε στον σκύλο ειδική αντιπαρασιτική αγωγή κάθε μήνα τους θερμούς μήνες του έτους στις επιδημικές περιοχές.
Tο τοξόπλασμα και η τοξοπλάσμωση είναι ζωοανθρωπονόσος, από τις πιο παραξηγημένες. Aφορά κυρίως τις γάτες και θεωρείται αίτιο «στειρότητας» ή «ελλειμματικής γονιμότητας» κ.α. H γάτα αποτελεί τη δεξαμενή του τοξοπλάσματος, ενός παράσιτου του εντέρου. Aν η έγκυος γυναίκα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της οργανογένεσης (1ο τρίμηνο), τότε μπορεί να έχουμε εξαιρετικά προβλήματα για το έμβρυο. Aν η μόλυνση είναι παλιότερη τότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Παρόλα αυτά, αν η γάτα παίρνει τακτικά την αποπαρασίτωσή της ανά τετράμηνο τότε εξαλείφεται αυτή η πιθανότητα. Kαι μην ξεχνάτε ότι η κυριότερη πηγή μόλυνσης είναι το ωμό ή το κακοψημένο κρέας. Ερλιχίωση Είναι συνηθισμένη ασθένεια των σκύλων και μεταδίδεται με το τσίμπημα των τσιμπουριών. Στον άνθρωπο είναι πολύ σπάνια και μεταδίδεται πάλι με το τσίμπημα των τσιμπουριών. Η θεραπεία είναι σχετικά εύκολη με χορήγηση τετρακυκλίνων. Έτσι αν εφαρμόζουμε κατάλληλα εξωπαρασιτοκτόνα φάρμακα στον σκύλο (π.χ. frontline, kiltix, preventef κτλ.) από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο τότε δεν υπάρχει κίνδυνος μολύνσεως του ζώου σας αλλά και εσάς προσωπικά Tα εξωπαράσιτα, ψύλλοι και τσιμπούρια, παρότι έχουν σαφή τροπισμό προς τους τετράποδους φίλους μας, δεν αποκλείεται σε μεγάλης έντασης παρασίτωση και ελλειμματική υγιεινή κάποιο από αυτά να περάσει και σε εμάς. H τακτική, μηνιαία, αποπαρασίτωση του ζώου μας προφυλάσσει από τους παρείσακτους και οπωσδήποτε δεν τους αφήνουμε να παιδεύουν το σκύλο μας. Aν δε θέλουμε λοιπόν το σκύλο γιατί φοβόμαστε τα τσιμπούρια μάλλον στόχο πρέπει να βάλουμε τα τσιμπούρια και όχι το σκύλο. Δερματοφυτίαση( μύκητες) Μεταδίδονται εύκολα από το χώμα ή τις γάτες και πολύ σπάνια από τον σκύλο. Στον άνθρωπο προκαλούν κόκκινους δακτυλίους στο δέρμα και αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με αντιμηκυτιακή αγωγή. Προληπτικά συστήνεται καλό πλύσιμο των χεριών. Άφησα για το τέλος το καλαζάρ (λεϊσμανίαση) που αποτελεί το φόβο και τον τρόμο κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. Είναι μια αιμοπρωτοζωονόσος, ένα είδος παρασίτου του αίματος του σκύλου. Για να μολυνθεί ο σκύλος πρέπει να τσιμπηθεί από μία σκνίπα που έχει τροπισμό στο σκύλο και όχι τον άνθρωπο. O σκύλος δεν κολλά ούτε τον άνθρωπο ούτε άλλο σκύλο με καλαζαρ. Πρέπει να μεσολαβήσει σκνίπα. Kαι πάλι σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, η μόλυνση είναι θεωρητική αφού είναι διαφορετική η σκνίπα που τσιμπά τον άνθρωπο και πρέπει να τον βρει με σοβαρή ανοσοκαταστολή για να του προκαλέσει πρόβλημα. Kαι πάλι αν θεωρητικά γίνει η προσβολή υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Λονδίνο: Τα παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κάποιο κατοικίδιο έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC.



Εντάξει, με τις αρρώστιες κάπως τα βολεύω. Επειδή όμως για τον εαυτό μου θέλω πάντα το καλύτερο, θα πάρω ένα πανάκριβο σκύλο ράτσας. Αν μη τι άλλο, η ευγενής καταγωγή του μού εγγυάται την εξυπνάδα του.
Και ποιος είπε ότι έξυπνο ζώο είναι μόνο το καθαρόαιμο ζώο; Το γεγονός ότι ο «Υπαστυνόμος Ρεξ» μας καθήλωνε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά του κόσμου που δεν παραπέμπουν στο γνωστό καθαρόαιμο γερμανικό ποιμενικό είναι... περιορισμένης νοημοσύνης. Τα ημίαιμα είναι συνήθως πιο έξυπνα και πολύ πιο ανθεκτικά από τα σκυλιά ράτσας, καθώς τα λεγόμενα «ελαττωματικά» γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση ορισμένων γενετικών ευαισθησιών ή ακόμα και ασθενειών, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν στα καθαρόαιμα. Για παράδειγμα, οι βραχυκέφαλες ράτσες όπως τα μπόξερ, τα πεκινουά και τα μπουλντόγκ έχουν ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώστε όμως και ένα βασικό πλεονέκτημα των καθαρόαιμων έναντι των ημίαιμων: ξέρουμε πάνω-κάτω τι μπορεί να περιμένουμε από αυτά, ακριβώς επειδή πάνω-κάτω γνωρίζουμε τα στοιχεία που συνθέτουν το χαρακτήρα τους


* Ευχαριστούμε τον κτηνίατρο Δημήτρη Φερλέμη (Κοραή 48, Μοσχάτο, 210-94.00.130)

και τον Γιώργο Ηλιόπουλο, κτηνίατρο από τη σελίδα του ΓΑΒ

2 σχόλια:

Jason είπε...

Πραγματικά πολύ καλό άρθρο, fibi.
Πρέπει να γίνει bookmarked για να ανατρέχει κανείς σε αυτό όταν ψάνχει κάτι.

Τελικά τι έγινε, πήρες κατοικίδιο; :)

Fibi είπε...

Jasonακο μου, είμαι απο τους τύπους που πρώτα παίρνουν την κεραία και μετά την τηλεόραση... και άλλωστε κατοικίδιο έχω ένα φιδάκι. Απλά μελετώ για το τι θα συμβεί αν...
και να μορφώσω και σας παράλληλα :)