24 Αυγούστου 2006

Τζοκόντα


Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα έγινε αντικείμενο έρευνας, τα αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη εβδομαδιαία επιθεώρηση New Scientist. Το χαμόγελο αυτό λοιπόν εκφράζει κατά 83% ευτυχία, κατά 9% υπεροψία, 6% φόβο και 2% οργή.

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, συνυπολογίζει τις βασικές εκφράσεις που είχε πάρει το πρόσωπο του μοντέλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως η κάμψη των χειλιών ή το λεγόμενο "πόδι της χήνας", τις μικρές ρυτίδες στην άκρη των ματιών, και τις συνδιάζει με έξι βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Είναι αλήθεια πάντως οτι από όποια γωνία και να κοιτάξεις τον πίνακα έχεις την εντύπωση οτι σε κοιτάει. Βέβαια δεν μπορείς να δοκιμάσεις την κάθε γωνία του διότι 1ον έχει πολύ κόσμο μπροστά, 2ον οι τρεις seciourity κάνουν σβούρες γύρω απο τον πίνακα και κάνουν παρατηρήσεις σε αυτούς που πάνε να τραβήξουν φωτοφραφία ή με κάμερα και 3ον το διπλό αλεξίσφαιρο τζάμι που έχει μπροστά.

Καλημέρα σας

1 σχόλιο:

George Sou είπε...

Μας πως να ερμηνεύσεις τον δημιουργό. Δεν υπάρχει τρόπο. Αυτό που παράγει υπάρχει μόνο στη φαντασία του. Ούτε καν στο μοντέλο του.
Απολαμβάνουμε ότι μας προσφέρεται, χωρίς περιττές αναλύσεις και μεταφράσεις.
Απολαμβάνουμε...