30 Νοεμβρίου 2006

Μνήμη ... ελέφαντα

Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν;Το ρητό λέει "οι ελέφαντες δεν ξεχνούν" και οι επιστήμονες ερευνούν τους λόγους αυτής της φοβερής μνήμης. Μια έρευνα στην Κένυα απέδειξε οτι οι θηλυκοί αφρικανικοί ελέφαντες έχουν μια εξαιρετική κοινωνική συμπεριφορά και θυμούνται όποιον έχουν συναντήσει στο παρελθόν. Οταν η οικογένειασυναντά άλλους ελέφαντες, η μεγαλύτερη σε ηλικία ελεφαντίνα ενημερώνει τους συντρόφούς της ότι τους γνωρίζει και οτι πρόκειται "για παλιούς φίλους" ή στην αντίθετη περίπτωση ότι είναι ξένοι και δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται. Αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηριστικού είναι οι οικογένειες των ελεφάντων να μην αναλώνονται σε περιττούς διαπληκτισμούς με άλλους ελέφαντες και να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην εξεύρεση τροφής και στην αναπαραγωγή. Οσο μεγαλύτερες και περισσότερο έμπειρες είναι οι μητέρες , τόσο καλύτερα ενημερώνουν την ομάδα για τους εχθρούς, οπότε η ομάδα παραμένει ήρεμη και η αναπαραγωγή είναι καλύτερη και τα μωρά θα είναι περισσότερο υγιή. Η δόκτωρ Κάρεν Μακομπ, του πανεπιστημίου του Σάσεξ στο Μπράιτον, που ήτανεπικεφαλής των Βρετανών και Κενυατών ερευνητών, δήλωσε οτι οι οικογένειες των ελεφάντων μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για εξεύρεση τροφής για το λόγο αυτό πρέπει να αναπτύσσουν τη μνήμη τους και να διατηρούν την εικόνα των "κοινωνικών " τους επαφών. Αυτό όμως το προνόμιο το έχουν μόνο οι θηλυκοί ελέφαντες !!!
*πηγή: mjourney.com
Χμμ... δεν μπορώ να πω οτι έχω καλή μνήμη. Είμαι πολύ ξεχασιάρα αλλά ένα περίεργο πράγμα... Αν γνωρίσω κάποιον σήμερα, μπορεί αύριο να τον έχω ξεχάσει, αλλά εαν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό θα τον θυμηθώ με την πρώτη. Κι όταν λέω ιδιαίτερο δεν έννοώ μια τεράστια κρεακοελιά στη μύτη, μια λεπτομεριούλα τίποτα το παρατηρήσιμο απο κάποιον κοινό άνθρωπο (πχ. ένα στραβό δόντι, μια ουλή, ένα χτυπημένο νύχι κλπ κλπ). Δοκίμασα να λύνω σταυρόλεξα, sudoku μέχρι και test μνήμης έκανα!
Αυτό που πετύχαινε πάντα σε διάφορες εξεταστικές περιόδους ήταν η lacta, το εσωτερικό της μου δημιουργούσε μια ευφορία, μια γλυκιά απόλαυση που μου έδιωχνε το άγχος. Το εξωτερικό της ήταν κόκκινο που ως γνωστόν βοηθάει την μνήμη. Βέβαια όπως καταλάβατε το ίδιο έκανα και με τα ρούχα... την ημέρα των εξετάσεων είχαν κλείσει μέσα όλους τους
ταύρους!!!

5 σχόλια:

vlacha είπε...

Πόσο ζηλεύω του ελέφαντες!
Κι εγώ στο θέμα της μνήμης τα πάω χάλια. Ονόματα, πρόσωπα δύσκολα θυμάμαι. Μόνο συναισθήματα θυμάμαι κι αυτό δεν είναι καλό μερικές φορές.
Λες να αρχίσω να φοράω περισσότερο κόκκινο;

Shades είπε...

Οι πληροφορίες που έρχονται στο μυαλό μας καθημερινά είναι χιλιάδες.. κρατάμε αυτές που νομίζουμε ότι είναι σημαντικές.. τις άλλες απλά τις ακούμε..
Οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της εποχής τρέχουν απίστευτα, ένα μυαλουδάκι το έχουμε τι να πρωτοχωρέσει.
Καλό απόγευμα.

nyctolouloudo είπε...

οι ελέφαντες όχι μόνο αναγνωρίζουν τους φίλους, τους συγγενείς ή τα άτομα της οικογένειάς τους αλλά στα νεκροταφεία των ελεφάντων αναγνωρίζουν ''μάλλον'' τους δικούς τους νεκρούς.
όσο για την δική μου μνήμη αυτή είναι χαμένη σε κάποια άλλη διάσταση. και το κόκκινο σαν χρώμα δεν το πάω ούτε με σφαίρες.

Unknown είπε...

πρόσωπα πάντα θυμάμαι ακόμα και αν έχουν αλλαγές, πχ αν έχουν περάσει πολλά χρόνια, αυτά που δεν θυμάμαι και έχω πρόβλημα είναι τα ονόματα, στο sudoku τα πάω σχετικά καλά, στα ονόματα χάλια ;)

GhostHunter είπε...

Συγγνώμη...πως είπαμε ότι σε λέμε?

(Δεν θα βρουν το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ...Θα το βρουν...)